At vælge og blive til

Er du der i dit liv, hvor lidenskaben og engagementet er blevet væk? Hvor du er begravet i plejer og bør og i at prøve at passe ind?

Så har du måske glemt at have dig selv med i dine valg.  Glemt at lade måden du vælger på være styret af hvordan, og ikke kun hvad

I valgets dybeste lag handler det om — om du vælger dig selv — ikke om du vælger at blive arkitekt eller tømrer, flittig eller et godt menneske. Valget er således ikke at vælge mellem alle mulige muligheder, det er at vælge dig til — i en viljesakt og livs-sitrende udgave.

At vælge dig til indebærer, at du aktivt vælger, og at de valg, du tager, stemmer overens med, hvem du er, og ikke hvem du gerne vil være eller tilfældigt ender med at være.

Hvem er jeg?

“Jeg ved ikke, hvem jeg er og hvad jeg vil, så hvad er der at vælge ud fra, andet end hvad jeg tror, andre godt kan li eller har brug for?”

Du ved måske godt, at der er en magt, en medbestemmelse og et ansvar du gerne vil tage tilbage, men den indre stemmegaffel og det indre værdibarometer er væk. Den gode nyhed er, at der ikke er noget, der er væk, men noget som kan genfindes, genopdages og genoptrænes. 

Det land der er dit land, kan erhverves tilbage og dermed også engagementer og lysten i hverdagen. 

Hvem du er, sker hele tiden. Selvet er dynamisk og ikke en fast kerne. Den abstrakte muskel som udgør dig, er din opmærksomhed og dit nærvær. I grunden er du hele tiden dig, du er det blot med større eller mindre nærvær.

At blive dig i valget

At vælge dig selv er at bruge den frihed, som hviler oven på det at være til. Muligheden for i tillæg til din væren at blive til i dine valg – som netop er dine valg i den forstand, at de er i samklang med en indre styring og ikke en ydre. 

At blive dig er en syntese mellem din væren og gøren afstemt med din indre stemme, tone, melodi… 

En livsformel der rækker ud over dig

Det er en forunderlig livsformel — det at blive dig selv gennem valgets hvordan. Det at vælge på en måde, hvor du vælger dig selv til, gøres ikke for at du kan høste frugterne. Det er langt større end som så.

Når du bidrager med det, der er dig, bidrager du til diversiteten, så virkeligheden bliver mere end summen af delene. Det forunderlige består i, at selvoptagetheden transformeres til selvforglemmelse i et livsengagement – der rækker ud over dig.  

Rejsen starter med selvoptagethed, undren og undersøgelse og slippes, når engagementet tager ved dig. Der i det afsæt bliver du ført og digtet — og længslen mættet — uden at det er dig, der fører pennen — det sker. Du bliver revet med og henført af livet.

Sidder du fast i selvforherligelsen eller i selvundertrykkelsen — så hersker fortvivlelsen og den konstante længsel efter noget andet. At blive dig i dine valg kræver, at du vover at investere dig og så svarer livet tilbage. 

Sådan bliver du dig i praksis

Det at blive dig, betyder at være bevidst til stede — opmærksom nærværende. Evne at registrere hvor du er, hvad der sker, hvad det sætter i gang hos dig og hvad du gør med det. 

  • Kierkegaard gav et konkret og lavpraktisk råd og foreslog langsommelighed og det at sæt tempoet ned som en måde at stå mindre i vejen for dig selv på. 
  • Træn din elasticitet både i kroppen, tankerne og følelseslivet. Prøv noget nyt, bryd dine vaner, smag ny mad, tale med mennesker du normalt ikke opsøger, løb på bare fødder …
  • Få en coach eller terapeut til at lytte til dig, når du sætter ord på dig. Find en der stiller dig udfordrende spørgsmål og støtter dig, når du kommer ud, hvor det er svært at få fodfæste. 
  • Arbejd med din tillid til dig selv og omverden. En både indre og ydre tillidsbase kan skabe mirakler for de skridt, du vover at tage som dig.
  • Lytter du til de ord, du vælger eller som slipper ud – har du en sproglig kongevej til at opnå større klarhed – både overfor dig selv og andre. Lyt fx til hvordan du bruger de små ord som kan og vil, jeg og man, skal og bør.

Undersøg hvordan du vælger, frem for hvad du vælger. Hvilke lidenskab, vilje, alvor, tillid lægger du i dit valg? 

Hvis du vil noget andet, må du gøre noget andet.

Kom ud og vis dig — det er der, du bliver dig. 

Betinna ღ

mindground.dk

@betinnasidor