Lavt selvværd, angst og depression

Lavt selvværd, en manglende tro på dig selv og dit eget værd, en angst eller overvældende tristhed kan opleves forfærdelig smertefuldt og føre til, at du ikke har overskud, til at gribe frit mellem de muligheder, livet tilbyder. Du risikerer at holde dig selv tilbage, mens du kæmper med at få smertefulde tanker og følelser til at forsvinde eller forvandle sig, så du kan komme videre med dit liv.

 

Lavt selvværd – en ond cirkel

Tanker og følelser kan – når du bliver fanget af dem eller kæmper med dem – risikere at sætte dagsordnen og styre alt, hvad du gør i og med dit liv. Det kan føre til handlinger, der i bund og grund ikke er tro mod det liv, du gerne vil leve. For eksempel:

  • ​Krop og motionen droppes, fordi kritiske tanker om udseende eller form holder dig tilbage. Du undgår situationer, hvor du kan risikere at blive nervøs for, dels hvad andre vil tænke om dig og dels hvilke kritiserende, ubehagelige tanker, du vil kunne få om sig selv.
  • Fritidsinteresser, venner og familieliv skæres ned, og der arbejdes ekstra hårdt, måske fordi en nagende følelse af ikke at kunne leve op til andres forventninger og en angst for at blive gennemskuet opleves som svær at rumme.
  • Du bliver hjemme, fordi du lader dig styre af tanker om, hvor ensom og alene du føler dig ude i verden, eller hvor bange du kan risikere at blive i forskellige situationer.
  • Du spiser, drikker eller ryger mere for at få lindring fra følelser af tristhed, savnet af glæde eller en hvilket som helst anden følelse. Og det virker jo i det mindste for en kort stund.

​Kampene kan være mange og svære, og fælles for dem er ofte, at de ender i en ond cirkel, hvor livet ikke længere går i retning af det, der er personligt meningsfuldt. Men i stedet handler om, hvordan man kan få styr på sine tanker og følelser.

Selvaccept og et meningsfuldt liv

I vores samtaler kan vi arbejde med, hvordan du med selvaccept kan overkomme dine barrierer og finde eller genfinde de retninger, du gerne vil have, at dit liv bevæger sig i for at være indholdsrigt og meningsfuldt for dig.

Du lærer med andre ord, hvordan du med opmærksomhed – fra øjeblik til øjeblik – kan håndtere de smertefulde tanker, du risikerer at få om dig selv og de følelser, du oplever, kan svære at rumme, mens du gør det, der er vigtigt for dig.