Viljen og drømmene

Når drømmene og længslen er der, men viljen ikke rækker – så er der noget på færde i landet mellem viljen og drømmene. Her handler det om landet inden i dig.

Du vil ét, men gør noget andet. Du bliver stående — kommer ikke nogen vegne — kigger ud — længes — går i cirkler og i samme spor … måske samme bur.

Selvsabotage kalder nogen det. En konstatering der dækker over: “Jeg ødelægger det, for mig selv.”

Og stop lige der! Det der virker som selvsabotage, har som regel sine gode grunde. Modstand — mod andre, men også inden i dig selv, handler ofte om dit bedste forsøg på at passe på dig. Også selv om det virker som absurditetens logik, der råder. Forhold der ikke giver mening, og alligevel gør.

Hvor der er vilje, er der vej … nogle gange. Hvad sker der mellem viljen og din drøm — hvad er det, inden for dit råderum, der hindrer dig i gøre det, du gerne vil?

Her et par bud på, hvad der måske holder dig tilbage i livet… Hvorfor du ikke lever det liv, du tror, du gerne vil have — kommer ud med dig — gør det, du gerne vil — er fri til at være dig ….

 • Måske er det gode liv ufortjent, ikke passende — ifølge din indre overbevisning.

— People will never rise above the opinion of THEMSELVES.

 • Måske er det reel selvomsorg, behørig blufærdighed og ikke “selvsabotage”, der holder dig tilbage.
 • Måske er drømmen nok i sig selv og ikke et mål der skal nås, men til inspiration på din vej.
 • Måske varmer du dig lidt i skæret fra dine drømme, luner dig ved store tanker om livet og dig.
 • Måske er du desværre mest vant til og derved også tryg ved følelsen af, ikke at være god nok.
 • Måske er du altoptaget af at spille med i et usynligt drama som krænker, offer eller redder.
 • Måske er det slet ikke dine drømme, der leder, men drømme du har overtaget fra andre.
 • Måske, måske, måske ..

En ting er at finde en forklaring på, hvorfor du holder dig selv tilbage, hvad der er af hindringer i dit indre land mellem viljen og drømmene. Noget andet hvordan du får sat en positiv bevægelse i gang.

Hvis du har læst hertil, er du allerede forbi det vigtigste og største skridt. Du har en nysgerrighed og opmærksomhed på, at “noget” holder dig tilbage – og at det ikke kun handler om verden omkring dig.

Fylder savnet, længslen og følelsen af ikke at leve, så giv dig selv tid og samtalerum til at åbne din verden, inden det er for sent. Få åbnet for det land der ligger mellem dig og drømmene. Måske en samtale med en terapeut, sage terapeuten.


Eftertanke : Landet mellem viljen og drømmene

I går aftes var jeg på gåtur med min skønne veninde. Vi har gennem et par år nu fast mødtes én dag om ugen for at gå en lang aftentur, se årstidernes skiften og evaluere ugen der gik. Det er altid bevægende møder, vi lufter ud, samler op og livet falder på plads for en tid.

Da vi skiltes i går, hvilede vores sidste samtale ved drømmene. Vores drømme. Den allersidste replik var: “Ja, man skal passe på med, hvad man ønsker sig, for man kan jo ske at få det…”

Der var et glimt i øjet hos os begge, men også alvorlig erkendelse af, at noget af det vi går og sukker og længes efter, i virkeligheden ikke er rigtig ønskværdigt – eller muligt. Næste trin i den erkendelses-raket var:

“Jamen, livet er jo egentlig meget godt med både det ene og det andet”.

Det var jo ikke så ringe endda lige at stoppe et øjeblik der 🙂

Drømme og længsler kan også være brokke stof. Og man man kan jo som bekendt blive syg af at være sur. 

MERE EFTERTANKE : DET STOPPER DA HELLER ALDRIG

En velkendt hindring ift. at nå det man gerne vil, kaldes populært prokrastinering. Et udtryk inden for psykologi som indebærer udskydelse eller undvigelse af en handling som skal afsluttes. Ligeså populært gøres udskydelser og undvigelser til noget dårligt, der skal overvindes.

Overspringshandlinger som de uvaner også kaldes, er nu ikke altid så dumme endda. At ville noget, som du ikke vil — og derfor gør noget andet, kan vise vej til andre gode sider af livet og åbne op for nye uudforskede drømme – som man slet ikke havde tænkt på — for “måske var de ikke passende”.

Jeg husker en klient, som helt bevidst nød godt af overspringshandlinger. Når hun satte sig et stramt program for med ting, som hun havde modstand på, blev hun pludselig meget kreativ og nydende. Hun fik skrevet på sin bog, tegnet illustrationer og tilmed nydt sin kaffe ekstra meget.

Det hun ikke måtte, blev super attraktivt – og den proces virkede for hende.

Hendes drøm var at gøre karriere, og hun var derfor hele tiden optaget af at skulle læse og forberede sig. Inderst inde var der nok en anden passion, der ikke fik stemme og anerkendelse. En indre drøm der måtte snyde sig til tid og plads – og det fik den lov til.

På sin egen underfundige måde, kan afvejen blive til vejen. Drømme leder til nye drømme.

Giv dig selv lov til at drømme — længes — begære livet — være sulten. Det i sig selv er da livslyst, livstrang, vibrerende levende. Og så kommer det, der kommer.

Så snart du begynder at se potentiale i den livskraft du har, så kommer modet til at tage de skridt, du har brug for.


Hjemmearbejde : Landet mellem viljen og drømmene

Drømme og længsler kan være driv- og overlevelseskraft. De kan rejse en kolossal vilje til at forcere lande med udfordringer og modstand og komme fremad, i mål og længere endnu…

Drømme og længsler kan samtidig med samme kraft slå bagud, og holde dig fast i selvutilfredshed, selvmedlidenhed, selvbebrejdelser, selvkritik, selvhad…

 • Hvilke funktion har dine drømme? Gør de noget godt eller skidt for dig – bliver du løftet og lettet eller nedstemt og tung?
 • Er du i virkeligheden tættere på at få det, du gerne vil have, end du tror? Er der allerede noget der spirer, gror og bare tager den tid, ting tager…. resultater og det at komme i mål er alligevel forbigående. Hvor er du nu i landet med alle dine drømme?
 • Er dine drømme konkrete eller abstrakte?  Hus, uddannelse, rejse versus kærlighed, anerkendelse, lykke?

Det kan være en god øvelse at gøre det visuelt. Få lagt din drømmeverden og længsler ud på bordet foran dig. Kigge på hvad det egentlig er, du gerne vil og hvad du kan/vil gøre noget ved og hvor drømme egentlig helst bare skal forblive drømme – eller måske udskiftes med nye smukke ønsker for livet.