Fem kærlighedssprog

Du har helt sikkert dit eget kærlighedssprog. En særlig måde hvorpå du føler dig værdsat og elsket. 

Det samme har dem omkring dig – og taler I forskelligt kærlighedssprog, kan det være svært at forstå hinanden.

Når du kender de fem kærlighedssprog, bliver det enklere for dig, at forstå dine relationer, hvor det går skævt og hvordan du styrker både forhold til familie, venner, kolleger og en eventuel partner. 

 

Kærlighedssprog og de forskellige verdener

De 5 kærlighedssprog er udviklet af den amerikanske parterapeut og forfatter Gary Chapman. Grundtanken er, at vi alle har behov for at få tanket vores ”kærlighedsbeholder” op og at det sker på forskellig vis.

Ifølge Gary Chapman findes der 5 måder/sprog at udtrykke og opfatte kærlighed på:

 • Anerkendende ord
 • Kvalitetstid sammen
 • Fysisk berøring
 • At modtage gaver
 • Tjenester

 

De fem kærlighedssprog

 1. Anerkendende ord
  Andres bekræftelse og ros betyder meget for dig. Du føler dig værdsat, når du får komplimenter og søde ord med på vejen. En lille tekstbesked hvor der står, at du er dejlig, et kompliment om dit tøj, duft, indretning, madlavning …. Eller når din chef eller en kollega roser dig for en god arbejdsindsats.
 2. Tid til hinanden
  Samvær og udelt opmærksomhed gør dig ekstra glad. Du føler dig elsket, når du tilbringer tid med menneske omkring dig. En uforstyrret samtale uden bagkant, en gåtur, nogen der virkelig lytter aktivt til dig, fælles rejser og forlænget weekender med oceaner af tid sammen — sådanne ting betyder meget for dig. 
 3. Gaver
  At nogen har tænkt på dig og købt dig en gave er den ultimative kærlighedserklæring.  Det kan fx være fødselsdagsgave fra dine børn, en værtsgave eller uventet buket blomster fra en ven eller din partner, der lige køber en lille ting med hjem til dig.
 4. Tjenester
  Du føler dig værdsat og elsket, når du oplever andre gøre dig tjenester og viser hensyn lige fra stort til småt. Det kunne være en opvarmet bil en frostklar morgen, hentning i lufthavnen, hjælp til arbejdsopgave på jobbet eller en kop surprise kaffe til dig på skrivebordet. 
 5. Fysisk berøring
  Kys, kram og intimitet er vigtigt for dig. Du føler dig elsket, når din partner kysser dig i nakken, stryger dig over kinden eller holder dig i hånden. Du værdsætter, at andre rører ved dig fx klapper dig på skulderen eller giver din arm et klem. 

Stil dig selv følgende spørgsmål:
1. Hvad gør jeg typisk for at vise, at jeg værdsætter andre?
2. Hvad værdsætter jeg, at andre gør for mig? Hvad skal der til, for at jeg føler mig anerkendt og elsket?
3. Hvad savner jeg. Hvad vil jeg gerne have mere eller mindre af?

 

Test dit kærlighedssprog

Prøv også ”Test dit kærlighedssprog”, hvor du svarer på 30 udsagn, som hjælper dig til at finde dit primære kærlighedssprog.

Kend dit eget kærlighedssprog og giv andre chancen for at glædes ved at glæde dig og ram plet, når du vil glæde en anden.